lekkere dieet shakes recepten en smoothies

Groene smoothies & dieet shakes recepten

Heerlijke groene smoothies en dieet shakes recepten

Afvallen met shakes en smoothies is een populaire manier om je streefgewicht te bereiken. Dit komt onder andere door de ruime keuze aan variatie en natuurlijk omdat het erg lekker is. Net zoals als bij vele andere afvalmethodes, brengt deze vorm van afvallen ook verschillende risico’s met zich mee. Niemand wil natuurlijk het risico lopen op het bekende jojo-effect of gezondheidsklachten eraan overhouden. In dit artikel gaan we onder andere dieper in over de werking van afvallen met shakes en smoothies, hoe je het jojo-effect kunt voorkomen, hoeveel kilo’s je kwijt kunt raken, of deze vorm van afvallen gezond is en vind je meerdere lekkere groene smoothies en dieet shakes recepten.

Hoe werkt afvallen met shakes?

De werking van afvallen met shakes is vrij eenvoudig. Je vervangt je maaltijden of tussendoortjes met een dieet shake. Je bepaalt zelf welke en hoeveel maaltijden je vervangt door een dieet shake. De regel geldt doorgaans: hoe meer maaltijden je vervangt, hoe sneller je zult afvallen.

Door een maaltijd te vervangen verminder je de inname van je dagelijkse calorieën. In dit artikel hebben wij meerdere groene smoothies en dieet shakes recepten op een rij gezet. Daarnaast zitten er in de meeste maaltijden meer slechte suikers en vetten, dan in de onderstaande groene smoothies en dieet shakes.

Doordat je lichaam minder calorieën binnenkrijgt dan het gewend is, gaat het energie opwekken uit je vetreserves. Dit heeft als gevolg dat je zult gaan afvallen.

Daarnaast is een ander groot pluspunt van onderstaande smoothies en dieet shake recepten, dat ze boordevol hoogwaardige eiwitten zitten. Eiwitten worden langzamer door je lichaam afgebroken en hierdoor krijg je minder snel honger. Je eet minder dan normaal en toch heb je minder trek.

dieet shakes maken met fruit

Afvallen met shakes zonder het jojo-effect

Het jojo-effect is de nachtmerrie van iedereen die wilt afvallen. Het is je gelukt om de overtollige kilo’s kwijt te raken, maar binnen een mum van tijd zitten de kilo’s er weer aan. Gelukkig lees je hier hoe je kunt afvallen met shakes zonder het jojo-effect als gevolg.

Gemiddeld heeft een vrouw 2.000 calorieën per dag nodig en een man 2.4000 calorieën. Wanneer je wilt afvallen moet je hieronder komen. Echter, wanneer je een te streng dieet (crash dieet) aangaat, schiet je lichaam in de spaarstand. Er wordt gesproken over een crash dieet wanneer je minder dan 1.000 calorieën per dag binnenkrijgt. Wanneer je lichaam in de spaarstand is, wordt er zuinig omgegaan met het produceren van energie in je lichaam. Met als gevolg dat de vetverbranding omlaag gaat. Wanneer je weer een normaal eetpatroon aanneemt, blijft je lichaam nog steeds in de spaarstand. Je lichaam blijft zuinig omgaan met het produceren van energie en je lichaam begint met het opslaan van binnenkomende voedsel in de vorm van vet.

Voorkom een crash dieet

Om te kunnen afvallen met shakes zonder het jojo-effect, is het aangeraden om niet minder dan 1.500 calorieën per dag binnen te krijgen. Je lichaam zal niet in de spaarstand komen wanneer je meer dan 1.500 calorieën binnenkrijgt. Daarnaast moet je naast de shakes natuurlijk niet te veel snacken of andere ongezonde maaltijden nuttigen. Wanneer je één of twee maaltijden vervangt door een smoothie of dieet shake, heb je natuurlijk geen vrijbrief om de andere maaltijd(en) extra ongezond te eten. Ook is het belangrijk dat wanneer je overgaat op een normaal eetpatroon, je de shakes vervangt door gezonde alternatieven.

Aan te raden is om het gebruik van shakes rustig af te bouwen. Werk bijvoorbeeld gedurende enkele weken rustig naar het aantal calorieën toe wat je lichaam nodig heeft. Krijg je bijvoorbeeld met dieet shakes 1.600 calorieën per dag binnen? Ga dan niet van de ene week op de andere dag van 1.6000 calorieën naar 2.000 calorieën per dag.

Afvallen met shakes zonder het jojo-effect is dus zeker te doen. Je moet alleen wel enkele stappen en regels aanhouden.

Hoeveel kilo’s kun je verliezen met shakes?

Op de vraag hoeveel kilo’s je kunt afvallen met shakes is onmogelijk te beantwoord. Het hangt namelijk af van verschillende factoren. Zo speelt het mee hoe lang je de dieet shakes en smoothies gaat gebruiken, hoeveel maaltijden je gaat vervangen en wat je startgewicht is. Wel staat vast dat je kunt afvallen met dieet shakes totdat je het gewenste streefgewicht hebt bereikt.

Je zult merken dat je in de beginfase van het dieet traject het meest aantal kilo’s zult kwijtraken. Je komt op een punt dat het gewichtsverlies steeds trager gaat. Het is belangrijk dat je ook op zulke momenten door blijft zetten. Wij raden aan om jezelf wekelijks één of twee keer te wegen. Dit voorkomt dat je constant bezig bent met je gewicht en het afvallen daardoor een stuk lastiger wordt.

Dus helaas kunnen we geen duidelijk antwoord geven op de vraag hoeveel kilo’s je met shakes kunt verliezen. Wij raden aan om gewoon te beginnen en het als een manier moet zien om op lange termijn af te vallen.

Is afvallen met shakes gezond? | startmetafvallen.nl

Is afvallen met shakes gezond?

Of afvallen met shakes gezond is hangt helemaal af van de manier waarop je het doet. Wanneer je afvalt met shakes in de vorm van een crash dieet, is het inderdaad niet gezond. Wanneer je deze methode op een gezonde manier volgt, zul je overtollige kilo’s kwijtraken zonder het risico te lopen op gezondheidsklachten.

Er zijn veel onderzoeken naar het afvallen met shakes verricht. Zo heeft bijvoorbeeld de Consumentenbond in het verleden onderzoek gedaan naar dieetshakes en afslankrepen. Hieruit bleek dat het zeker mogelijk was om op deze manier af te vallen, mits je goed in de gaten houdt wat er in de dieet shakes verwerkt zit. Wanneer je kant-en-klare shakes koopt, bevatten deze vaak veel suikers en lijken daardoor een stuk gezonder dan ze eigenlijk zijn. De groene smoothies en dieet shakes recepten uit dit artikel maak je helemaal zelf en zullen zeker helpen bij het afvallen. Er kwamen echter ook enkele kant-en-klare shakes wel goed uit de test. Het onderzoek van de Consumentenbond over afvallen met shakes en afslankrepen kun je hier vinden.

Gelukkig is er uit het onderzoek van de Consumentenbond en vele andere studies gebleken dat het afvallen met shakes op een gezonde manier kan.

De voordelen en nadelen van afvallen met shakes

Net zoals bij bijna alle afslankmethodes kent deze vorm ook meerdere voordelen en nadelen.

De voordelen van afvallen met dieet shakes op een rij:

– Omdat je de dieet shake of smoothie zelf maakt, weet je wat erin zit en hoeveel calorieën je binnen krijgt.
– De shakes zijn eenvoudig en snel te bereiden. Je hebt alleen maar een blender, juicer of keukenmachine nodig.
– Shakes en smoothies zijn te drinken en daardoor eenvoudig in te nemen.
– Er bestaan veel soorten groene smoothies en dieet shakes recepten, waardoor je kunt afwisselen en shakes naar eigen smaak kunt maken.
– Veel shakes bevatten veel eiwitten en weinig koolhydraten. Eiwitten worden langzamer door je lichaam afgebroken, waardoor je minder snel trek krijgt in je volgende maaltijd.

De nadelen van afvallen met dieet shakes op een rij:

– Wanneer je kant-en-klare shakes koopt bij de winkel dan kan het op lange termijn best prijzig zijn.
– Shakes zijn vaak wat zoeter en sommige mensen krijgen een afkeer van de smaak naar verloop van tijd.
– Wanneer je een dieet shake vervangt door meerdere maaltijden op een dag, krijg je hierdoor veel vocht binnen. Op den duur kan dit je spijsvertering verstoren.

blender voor shakes en smoothies

9 gezonde dieet shakes recepten

Dieet shake recept 1: de aardbeienshake

aardbeien shake recept | startmetafvallen.nl

– ½ bakje aardbeien
– ½ komkommer
– 1 hand sla
– 2 theelepels kokosolie
– 1 of 2 schepjes bruine rijst eiwitpoeder (naturel)

Dieet shake recept 2: de vanille shake

– ½ theelepel vanillepoeder
– 1 hand paksoi
– 1 nectarine
– 2 selderijstengels
– 1 tot 2 schepjes hennep eiwitpoeder
– handvol jonge spinazie

Dieet shake recept 3: de bananenshake

banaan dieet shake recepten

– ½ kopje gekookte quinoa
– 1 theelepel olijfolie
– 1 hand sla
– 2 theelepels kokosolie
– 1 sinaasappel
– 2 bananen

Dieet shake recept 4: de chocolade shake

chocolade shake om af te vallen

– 1 theelepel cacaopoeder
– 2 theelepels lijnzaadolie
– 2 eetlepels chocolade eiwitpoeder
– 350 ml water
– 2 eetlepels zure room (zonder vet)
– 1 kopje espresso (optioneel)

Dieet shake recept 5: de exotische shake

ananas shake recept

– ½ grote ananas in stukken
– ½ blikje kokosmelk (50 ml)
– 1 eetlepel eiwitpoeder
– 1 banaan (groot)
– 200 ml water
– 250 gram aardbeien
– Sap van een ½ sinaasappel
– 1 handje geraspte kokos

Dieet shake recept 6: de soja amandel shake

– 1 eetlepel amandelschilfers
– 1 eetlepel Griekse yoghurt
– 2 eetlepels eiwitpoeder
– 1 theelepel honing
– 3 kleine druppels vanille extract
– 250 ml sojamelk
– handvol ijsblokjes

Dieet shake recept 7: de zomerbessen shake

– 2 eetlepels eiwitpoeder
– 4 aardbeien
– 8 frambozen
– 15 bosbessen
– 300 ml Griekse yoghurt
– handvol ijsblokjes

Dieet shake recept 8: de pruimen / limoen shake

– 2 eetlepels eiwitpoeder
– 4 aardbeien
– 8 frambozen
– 15 bosbessen
– 300 ml Griekse yoghurt
– handvol ijsblokjes

Dieet shake recept 9: de papaya shake

– 1 theelepel honing
– 1 eetlepel eiwitpoeder
– 2 theelepels verse gember (gepeld en in stukjes)
– 100 ml Griekse yoghurt
– 200 gram papaya (in blokjes)
– Sap van een ½ citroen
– Blaadjes van 1 takje munt

Misschien ook interessant: onze 11 favoriete dieetboeken van 2020

Afvallen met groene smoothies

Naast dieet shakes hierboven lees je in dit artikel nog een andere methode om overtollige kilo’s kwijt te raken. Namelijk door af te vallen met behulp van groene smoothies. Een groene smoothie als ontbijt, lunch of tussendoortje is namelijk één van de gezondste keuzes. Naast dat de smoothies je helpen bij het afvallen, krijg je ook een energieboost en verbetert het je gezondheid.

Wat zijn de voordelen van groene smoothies?

Om te beginnen zijn groene smoothies ontzettend gezond. Wel zo prettig als je wilt afvallen natuurlijk. Groene smoothies bevatten rauwe groenten en dat is erg belangrijk. Op het moment dat je groente gaat verhitten, raken de belangrijkste enzymen en vitamines verloren. Verhitten groente, door bakken, stomen of koken, bevatten vaak minder vezels en vitamine C. Wanneer je de groente rauw eet, zoals het geval is bij smoothies, zijn deze vitamines en vezels nog 100% aanwezig.

groene smoothie shakes

De voordelen van groene smoothies

Net als dieet shakes helpen groene smoothies bij het afvallen. Daarnaast zijn er genoeg mogelijkheden om te variëren en kun je altijd een smoothie naar je smaak maken.

De voordelen van groene smoothies op een rij:

– Je krijgt meer energie en wordt vrolijker
– Het is goed voor je huid en haar
– Het helpt bij het verliezen van vet
– Je lichaam verliest schadelijke gifstoffen (detox)
– Groene smoothies voorkomt (ernstige) ziekten
– Het helpt tegen veroudering

Hoe maak je een groene smoothie?

Een groene smoothie is een groentedrank met rauwe bladgroenten, zoals spinazie, sla, komkommer etc. De bereiding is simpel. Je stopt de bladgroenten in de blender en je voegt er evenveel water aan toe en zet de blender aan. Vervolgens voeg je er één tot drie stukken fruit, eiwitten en gezonde vetten toe. Een groene smoothie is ideaal als vervanging voor je ontbijt, lunch of tussendoortje.

7 heerlijke en gezonde groene dieet smoothies recepten

Groene smoothie recept 1: de spinazie smoothie

spinazie smoothie recept

– ¼ courgette
– ½ banaan
– 1 peer
– 100 ml water
– 100 ongezoete amandelmelk
– handvol spinazie (50 gram)

Groene smoothie recept 2: boerenkool smoothie

– ½ mango
– ½ banaan
– 1 eetlepel chiazaad
– 100 ml kokosmelk (ongezoet)
– 150 ml water
– handvol spinazie (50 gram)

Groene smoothie recept 3: de avocado smoothie

– ½ avocado
– 1 eetlepel lijnzaad
– 1 banaan (groot)
– 100 ml water
– 100 ml amandelmelk (ongezoet)
– handvol spinazie (50 gram)

Groene smoothie recept 4: de sla smoothie

– ½ komkommer
– ½ banaan
– 1 eetlepel lijnzaad
– 2 handen sla
– 3 pruimen (zonder pitten)
– 200 ml amandelmelk (ongezoet)

Groene smoothie recept 5: de groente smoothie met banaan

– 1 eetlepel notenpasta (ongezoet)
– 1 banaan (groot)
– 100 ml water
– 100 ml kokosmelk (ongezoet)
– handvol boerenkool
– 1 dadel (zonder pit)

Groene smoothie recept 6: de kiwi smoothie

– ¼ avocado
– 1 dadel (zonder pit)
– 1 kiwi
– 100 ml amandelmelk (ongezoet)
– 1 peer
– handvol boerenkool

Groene smoothie recept 7: de andijvie smoothie

– ¼ avocado
– 1 eetlepel lijnzaad
– 1 theelepel honing (rauw)
– 200 ml amandelmelk (ongezoet)
– 1 appel
– handvol andijvie (50 gram)

Afvallen met shakes of smoothies: welke blender kies je?

Vrouw maakt groene smoothie met blender

Nu je weet hoe eenvoudig het maken van een dieet shake of groene smoothie is, adviseren we je ook graag bij het uitkiezen van een goede blender. Hieronder hebben wij vijf goede blenders onder de 100 euro op een rij gezet.

Philips Viva HR3555/00 – Blender

De Philips Viva HR3555/00 is in 2017 als best getest door de Consumentenbond. Met deze blender maak je binnen enkele seconden de lekkerste shakes en smoothies. Zo beschikt het apparaat over een vermogen van 700 watt en meerdere snelheden voor zowel zachte als harde ingrediënten. Door de grote kan van twee liter maak je met gemak tot zes glazen sap in één keer. Bekijk hier de actuele prijs.

Philips Viva HR3556/00 – Blender

Met de Philips Viva HR3556/00 verwerk je bijna alle soorten ingrediënten, van fruit en groenten tot ijsblokjes. Ideaal dus voor het maken van groene smoothies. Ook deze blender heeft een vermogen van 700 watt en bevat een kan van 1,5 liter. Daarnaast krijg je bij dit model een gratis extra beker van 600 ml meegeleverd. Zo kun je jouw gezonde smoothies en shakes ook onderweg op drinken. Bekijk hier de actuele prijs.

Aigostar Pomegranate 30JDF – Blender

Met de Aigostar Pomegranate 30JDF maak je de lekkerste smoothies en shakes. Naast fruit en groenten is deze blender ook geschikt voor ijsklontjes. Daarnaast beschikt het over een vermogen van maar liefst 750 watt, twee snelheden en een 1,5 liter kan. Bekijk hier de actuele prijs.

Bosch MMB64G6M SilentMixx – Blender

Met een apparaat van Bosch weet je dat je kwaliteit in huis haalt. De Bosch MMB64G6M SilentMixx is een praktische blender en werkt bovengemiddeld stil. Daarnaast heeft het automatische programma’s voor bijvoorbeeld smoothies. Het mes en de kans zijn gemakkelijk los te halen en schoon te maken. Andere pluspunten van deze blender zijn de grote kan, de meegeleverde hakmolen voor noten en kruiden en de geschiktheid voor ijs en bevroren fruit. Let er wel op dat het apparaat als vrij groot wordt bevonden. Bekijk hier de actuele prijs.

Philips Daily HR2604/80 – Mini Blender – Metallic

We sluiten deze lijst af met de Philips Daily HR2604/80. Het gaat hier om een “mini” blender, maar deze hakt en maalt met gemak al het fruit en groente dat je er in stopt. De blender heeft een vermogen van 350 watt. Een stuk minder dan de overige blenders, maar is nog steeds zeer sterk. Bekijk hier de actuele prijs.

Deze vind je misschien ook leuk

Tips om buikvet te verbranden

koolhydraat arm voedsel voor keto dieet

Alles wat je moet weten over het keto dieet

fitnesskanalen op youtube voor thuisworkouts

Met deze 35 fitnesskanalen op YouTube blijf je in vorm

dieetboeken van 2020 in de keuken

De 12 beste dieetboeken van 2023