Tips om buikvet te verbranden

20 handige tips om buikvet te verbranden

Tijdens het afvallen kan het één van de grootste ergernissen zijn: het niet (snel genoeg) kunnen verbranden van buikvet. Je ziet het overal verdwijnen, maar het laatste kwabje buikvet wil er maar niet vanaf. Voor je gevoel doe je er alles aan, maar toch lukt het niet. Dit is een veelvoorkomend probleem en daarom hebben wij twintig handige tips voor je op een rij gezet. Ook lees je in dit artikel wat de oorzaak van een dikke buik is en wat de meest gemaakte fouten zijn tijdens het afvallen. Door het volgen van onderstaande stappen zijn we er zeker van dat je het gewenste resultaat zult bereiken.

De soorten buikvet

Iedereen heeft buikvet, maar de hoeveelheid verschilt per persoon. Zonder buikvet kun je niet overleven, maar je kunt het percentage wel verminderen. Buikvet kunnen we onderverdelen onder twee soorten: onderhuids vet en orgaanvet.

Onderhuids vet is het vet op je buik. Dit zit tussen je spieren en je huid en dit kunnen we beetpakken.

Dan heb je orgaanvet en dit is het vet in je buik. Dit zit rond onze belangrijkste organen zoals je hart, maag, lever en onze longen.

Een menselijk lichaam heeft orgaanvet nodig om hormonen aan te maken en schokken van buitenaf op te vangen. Wanneer een lichaam beschikt over teveel vet, word je buik als het ware naar buiten gedrukt met als gevolg dat je een dikkere buik krijgt.

Wanneer je teveel buikvet hebt, loop je het risico op bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk, cholesterol en kun je verschillende (ernstige) ziektes oplopen.

De soorten buikvet | startmetafvallen.nl

Wat zijn de oorzaken van een dikke buik?

Een dikke buik is het gevolg van teveel vet en dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo wordt dit veroorzaakt wanneer je lichaam meer calorieën binnenkrijg dan het verbruikt. En waar je lichaam dit opslaat is per persoon verschillend. Bij Sommige mensen wordt het vet voornamelijk rond de buik opgeslagen en andere zien het eerder terug in hun benen en billen. Ook teveel stress kan een oorzaak zijn en daarom lees je in onze lijst met tips om buikvet te verbranden dat je stress zoveel mogelijk moet vermijden.

Waarom is buikvet verbranden zo lastig?

Het verbranden van buikvet is zo lastig omdat een menselijk lichaam dit ziet als een ‘voorraad’ en deze zo lang mogelijk probeert vast te houden. Tijdens het afvallen ontvangt je lichaam niet dezelfde middelen dat het gewend is en daar reageert je lichaam op.

Waarom is buikvet verbranden zo lastig? | startmetafvallen.nl

Fouten bij het afvallen

Je leest dit artikel omdat je buikvet wilt verbranden. Het is daarom belangrijk dat je onderstaande drie fouten weet te voorkomen.

#1 Vet willen verliezen tijdens cardio

Dit komt misschien als een verrassing, maar wanneer je buikvet wilt verbranden is dit niet de beste manier.

Het klopt dat je met cardiotraining zoals hardlopen calorieën verbrand, maar dit betekent niet direct dat je ook je vetpercentage zult verlagen. Zo is er een afname in een testosteron tijdens cardio oefeningen, terwijl testosteron juist vetverbranding stimuleert.

afvallen met wandelen | startmetafvallen.nl

#2 Buikvet willen verbranden met buikspieroefeningen

Een andere misvatting is dat wanneer je genoeg buikspieroefeningen doet, je vanzelf een strakke buik krijgt en hoewel dit voor een gedeelte waar is, is je voedingspatroon veel belangrijker. Je kunt nog zoveel oefeningen doen, maar zonder de juiste voeding zie je weinig tot geen resultaat.

Buikvet verbranden met buikspieroefeningen | startmetafvallen.nl

#3 Buikvet willen verbranden met pillen

Helaas maar waar, buikvet verliezen door het slikken van pillen werkt niet. Er zijn nog steeds veel mensen die denken dat ze met afslankpillen vet kunnen verliezen rond de buik. Dit is helaas onjuist, maar er zijn wel pillen die het afslanken kunnen stimuleren, zoals de omega 3 pil. Dit is maar een klein gedeelte van het proces en zonder de juiste voeding en training heeft dit geen effect.

20 tips om buikvet te verbranden

Hieronder vind je een lijst met twintig tips om buikvet te verbranden en het mooie van alles, is dat de tips direct uit te voeren zijn in praktijk.

TIP 1: Verbrand buikvet tijdens het slapen

Een goede nachtrust is erg belangrijk voor je lichaam. En om je buikvet verbranding niet te verstoren, is het belangrijk dat je met een licht hongergevoel gaat slapen. Dit betekend voor de meeste mensen dat je twee tot drie uur voordat je naar bed gaat niets meer eet.

TIP 2: Eet de juiste hoeveelheden

Wanneer je wilt afvallen is het uiteraard belangrijk dat je de juiste voeding eet, maar daarnaast is het ook belangrijk dat je de juiste hoeveelheden eet. Je kunt natuurlijk de hele dag door gezond eten, maar als je aan het einde van de dag op bijvoorbeeld 2500 calorieën uitkomt, zul je hoogstwaarschijnlijk niet afvallen. Gemiddeld hebben vrouwen 2000 kcal per dag nodig en mannen 2500 kcal. Echter, dit is gemiddeld en naarmate de tijd kun jezelf het beste inschatten wat een goede hoeveelheid voor jou is om af te vallen.

Alles wat je moet weten over het keto dieet | startmetafvallen.nl

TIP 3: Slechte voeding vermijden

In een lijst met tips om buikvet te verbranden mag deze tip zeker niet ontbreken en hoewel iedereen dit natuurlijk weet, is het wel belangrijk om het te vermelden. Wanneer je wilt afvallen bepaald voeding ongeveer 80 procent van het resultaat en slechts 20 procent komt door sporten. Daardoor is het vermijden van slechte voeding buitengewoon belangrijk. Een tip is om koolhydraatarm te eten. Hier hebben we een opsomming gemaakt van de beste dieetboeken van dit moment en hier vind je alles wat je moet weten over het keto dieet.

Om buikvet te verbranden is het aan te raden om enkelvoudige koolhydraten (slechte koolhydraten) te vermijden. De reden hierachter is dat deze koolhydraten ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel wordt verhoogd, met als gevolg dat je insuline stijgt. Dit is een hormoon die aanspoort op het opslaan van vet en het stoppen met het verbranden ervan.

Hieronder hebben wij een lijst opgesteld met producten met enkelvoudige koolhydraten.

– Chips
– Frisdrank
– Gebak
– IJs
– Koek
– Muesli en cruesli
– Ontbijtkoek
– Snoep en chocolade
– Suiker
– Toetjes
– Vruchtenyoghurt
– Witbrood
– Witte pasta
– Witte rijst
– Wraps
– Yoghurtdrink

Je hoeft dus niet helemaal te stoppen met koolhydraten, maar zorg in ieder geval dat je juiste koolhydraten eet, namelijk complexe koolhydraten. Deze soort laat je bloedsuiker minder snel stijgen.

tips om buikvet te verbranden is door slecht eten te vermijden | startmetafvallen.nl

TIP 4: Tel je calorie inname

We gaven het eigenlijk al bij tip 2 aan, maar je calorie inname tellen is erg belangrijk wanneer je buikvet wilt verliezen. Gelukkig zijn er tegenwoordig voldoende apps die je hierbij kunnen helpen. In zo’n app vul je in wat je hebt gegeten en vervolgens worden de calorieën bij elkaar opgeteld. Echter, de apps tellen alleen het aantal calorieën, maar een pizza, patat en frisdrank kan ongeveer evenveel calorieën bevatten als een gezonde lunch en avondmaaltijd bij elkaar. Uiteraard kun je dan beter voor de tweede optie kiezen en gaven we hierboven al aan dat juist voeding erg belangrijk is tijdens het afvallen.

app om calorieën te tellen

TIP 5: Wissel regelmatig van training

Veel mensen zullen het gevoel wel kennen: je begint met sporten en de eerste weken ben je zeer gemotiveerd en zie je al snel resultaat, maar op een bepaald heb je steeds minder motivatie om te gaan trainen. Daarom is het belangrijk om je trainingen af te wisselen. Verder is het aangeraden om ook te wisselen tussen conditietrainingen en krachttrainingen. Je valt daardoor af, maar wordt ook sterker en daarbij komt kijken dat je tijdens krachttraining ook vet verbrand.

TIP 6: Volg een koolhydraatarm dieet

Je hebt eerder al kunnen lezen dat wanneer je buikvet wilt verbranden je minder enkelvoudige koolhydraten moet eten, dus waarom zou je geen koolhydraatarm dieet uitproberen? Er zijn verschillende koolhydraatarm diëten en je hoeft tijdens zo’n dieet niet opeens al het brood en pasta links laten liggen. Je beperkt namelijk enkel de inname van koolhydraten.

koolhydraat arm voedsel voor keto dieet

TIP 7: Verminder stress

Ook stress kan het verbranden van buikvet in de weg staan. Dit komt doordat stress en weinig slaap het cortisol level verhoogd. Cortisol is een hormoon dat ook wel bekend staat als het stresshormoon. Er zijn verschillende onderzoeken verricht naar het verband tussen stress en vet en hieruit is gebleken dat stress (het hormoon cortisol) ervoor zorgt dat je lichaam overtollige calorieën als vet opslaat. Door stress te verminderen houd je de cortisolwaarde in je lichaam lager.

TIP 8: Je voedingspatroon aanpassen

Je hebt hierboven al heel wat tips om buikvet te verbranden kunnen lezen, maar een tip die zeker niet mag ontbreken is het aanpassen van je voedingspatroon. Door anders te gaan eten kun je jouw vetpercentage verlagen.

Wat je meer moet eten om buikvet te verliezen: vezels en eiwitten.

Wat je minder moet eten om buikvet te verliezen: bewerkt vlees, transvetten, toegevoegde suikers en snelle koolhydraten.

Waar je mee moet stoppen om buikvet te verliezen: alcohol (uitzondering daargelaten) en gezoete dranken.

dieetboeken van 2020 in de keuken

TIP 9: Wees realistisch en geduldig

Een veelvoorkomende fout is onrealistische doelen stellen. Je verwacht te snel resultaat en dit leidt ertoe dat je sneller gedemotiveerd raakt. Probeer te denken op lange termijn en doelen te stellen die ook daadwerkelijk haalbaar zijn. Je wilt namelijk op een gezonde manier afvallen, zodat je niet het bekende jojo-effect zult ervaren. Vooral wanneer je buikvet wilt verliezen, kan dit enige tijd gaan duren.

TIP 10: Eet minder koolhydraten

We gaven bij tip 6 al aan dat een koolhydraatarm dieet kan bijdragen aan het verliezen van buikvet. Wil je liever niet aan een dieet vastzitten? Dan kun je ook besluiten om simpelweg minder producten met koolhydraten te eten.

Enkele voorbeelden van producten met slechte koolhydraten zijn: witbrood, witte rijst, witte pasta en ontbijtgranen. Door deze producten te vermijden of te verminderen zul je al snel resultaat zien.

TIP 11: Toegevoegde suikers moet je vermijden

Een andere tip is om zoveel mogelijk toegevoegde suikers te vermijden. Toegevoegde suikers overladen je lever namelijk met fructose en dit heeft een negatief effect bij het verliezen van buikvet.

Lees tijdens het boodschappen doen de verpakkingen goed door en laat producten liggen die dextrose, glucose-fructosestroop en maltodextrine bevatten. Dat zijn namelijk ook suikers.

Om je op weg te helpen vind je hieronder een lijst met producten met toegevoegde suikers:

– Frisdrank
– Ketchup
– Koekjes
– Koffie
– Pindakaas
– Snoep
– Vleeswaren
– Vruchtenyoghurt
– Yoghurtdrankjes

Ook fruitsappen kun je het beste vermijden wanneer je buikvet wilt verliezen. Het bevat namelijk veel fructose. Het beste om te drinken is water en ongezoete thee. Wanneer je dit een beetje saai vindt, kun je er altijd limoen- of citroensap aan toeven. Verder kan een eetlepel appelcider aan glas water ook extra smaak meegeven.

TIP 12: Voeg meer eiwitten aan je dieet of maaltijden

Hierboven las je dat toegevoegde suikers vermeden moeten worden, maar waar je wel meer van kunt eten zijn eiwitten. Het vermindert buikvet, maar daarnaast neemt het ook je eetlust af.

Een aantal voorbeelden van producten met veel eiwitten zijn:

– Eieren
– Noten
– Peulvruchten
– Vis
– Vlees
– Zaden en pitten
– Zeevruchten

Tips om buikvet te verbranden is een eiwitrijk product te eten

TIP 13: Eet meer vezels

Een andere belangrijke tip om buikvet te verbranden is door meer vezels te eten. Net als eiwitten helpen vezels je bij de strijd om buikvet te verliezen. Uit een studie van een aantal jaar geleden bleek dat men buikvet met 3,7 procent kan verminderen als dagelijks tien gram oplosbare vezels worden gegeten.

Enkele goede manieren om voldoende vezels binnen te krijgen is door het eten van fruit, groenten, peulvruchten en sommige volkoren granen. Hierbij kun je denken aan boekweit, havermout en quinoa.

TIP 14: Drink geen/niet teveel alcohol

Wanneer je buikvet wilt verbranden is het stoppen/verminderen van alcohol een echte must. Het voegt geen enkele bijdrage aan je lichaam, bevat veel calorieën en kan zelfs schadelijk voor je lichaam zijn.

Wanneer je alcohol nuttigt zal je lichaam dit direct proberen af te voeren. Vetverbranding komt hierbij op de tweede plaats en vaak zal je lichaam dit omzetten in lichaamsvet. Daarnaast bevatten de meeste alcoholische dranken ook veel slechte suikers, wat dit proces alleen maar versterkt.

Echter, mocht je toch af en toe alcohol willen drinken, beperk dan de inname met één glas per avond of paar glazen per week en drink bij voorkeur rode wijn.

TIP 15: Bak in kokosolie

Hierboven heb je al veertien tips om buikvet te verbranden kunnen lezen en we komen bijna aan het einde van onze lijst met tips om buikvet te verbranden, maar niet voordat we je vertellen wat de voordelen van kokosolie zijn. Het is namelijk een bewezen factor voor snellere vetverbranding. En hoewel kokosolie veel verzadigde vetten bevatten, komen deze uit natuurlijke bronnen. Hierdoor zijn ze veel gezonder dan verzadigde vetten die je terugvindt in bijvoorbeeld snoep, koek en snacks.

Verder heeft kokosolie meer voordelen ten opzichte van bakolie. Zo verhoogt het vetverbranding aanzienlijk, krijg je langer een verzadigt gevoel en wordt met name buikvet aangepakt.

Bak in kokosolie | startmetafvallen.nl

TIP 16: Ga het krachthonk in

Wanneer je buikvet wilt verliezen hoef je niet alleen maar cardiotrainingen te doen. Krachttraining is namelijk belangrijk voor het behouden en vergroten van spiermassa. Uit onderzoek is daarnaast gebleken dat het ook een positieve bijdrage levert aan het verbranden van lichaamsvet.

TIP 17: Stop met het drinken van suikerhoudende dranken

In dit artikel hebben we al meerdere keren aangegeven dat fructose voor meer buikvet zorgt en je dit daardoor moet vermijden. Fructose komt voor in verschillende producten en ook suikerhoudende dranken zitten er vol mee.

Daarbij komt ook nog eens dat dranken met suiker slechter zijn dan eten met suiker. Dit komt doordat je lichaam vloeibare calorieën op een andere manier verbrand dan calorieën uit voeding. Daardoor vinden wij het een must of te stoppen met suikerhoudende dranken als je buikvet wilt verbranden.

TIP 18: Drink meer groene thee

Waarvan je wel meer kunt drinken is groene thee. Groene thee behoort tot één van de gezondste dranken en bevat cafeïne en de antioxidant genaamd epigallocatechinegallaat (EGCG). Allebei de stoffen stimuleren de spijsvertering. Er is meerdere onderzoeken verricht naar de werking van EGCG en hieruit bleek dat het een positief effect heeft op het verliezen van buikvet.

TIP 19: HIIT

Voeding bepaalt ongeveer 80 procent van het resultaat en 20 procent hangt af van je trainingen. Een goede manier om calorieën te verbranden is met HIIT (High Intensity Interval Training). Dit is ook ideaal voor mensen met weinig tijd, want met een training van ongeveer vijftien minuten kun je heel veel calorieën verbranden. Dus doe een HIIT training in combinatie met de juiste voeding en je zult snel het gewenste resultaat bereiken.

HIIT training | startmetafvallen.nl

TIP 20: Eet meerdere keren per week vette vis

We sluiten onze lijst met tips om buikvet te verbranden af met de tip om meerdere keren per week vis te eten. Vette vis heeft namelijk meerdere gezondheidsvoordelen en daarom raden we aan om dit minimaal twee keer per week te eten. Bij vette vis kun je denken aan haring, zalm, makreel of andere vette vissoorten.

We hopen dat je wat aan de bovenstaande tips om buikvet te verbranden hebt en wensen je veel succes in de strijd om van je ongewenst buikvet af te komen.

Deze vind je misschien ook leuk

koolhydraat arm voedsel voor keto dieet

Alles wat je moet weten over het keto dieet

fitnesskanalen op youtube voor thuisworkouts

Met deze 35 fitnesskanalen op YouTube blijf je in vorm

dieetboeken van 2020 in de keuken

De 12 beste dieetboeken van 2023

lekkere dieet shakes recepten en smoothies

Groene smoothies & dieet shakes recepten