Een gezonde leefstijl in 5 stappen

Het onderhouden van een gezonde levensstijl kan soms lastig zijn. Toch zul je je bij een gezonde leefstijl een stuk beter, gezonder en energieker kunnen voelen. Het is dan soms ook wel een grote uitdaging om er een goede balans in te vinden. We gaan je op weg helpen. Hoe creëer je een gezonde leefstijl in 5 stappen!

Wat verstaan we onder een gezonde leefstijl?

Bij een gezonde levensstijl staan goed eten, genoeg bewegen en voldoende slaap centraal. Dit klinkt misschien makkelijk en maar als 3 onderdelen, maar toch is het voor veel mensen moeilijk. Dit kan bijvoorbeeld moeilijk haalbaar zijn omdat er wisseldiensten gewerkt worden of je veel zittend werk doet. Ook is dit natuurlijk minder makkelijk vol te houden wanneer je bijvoorbeeld slecht ter been bent.

Het is wel belangrijk om een zo gezond mogelijk leefstijl na te streven. Slechte voeding en onvoldoende bewegen kunnen de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Ook kun je aankomen in gewicht en daardoor andere klachten krijgen, zoals last van je gewrichten of een grotere kans om te vallen. Ook een slaaptekort kan vervelend zijn. Naast dat je je moe en niet energiek voelt, kun je hier bijvoorbeeld ook vergeetachtiger van worden.

Beginnen aan een gezonde levensstijl

Een compleet andere levensstijl aannemen dat lukt niet in 1 dag. Wanneer je ineens alles omgooit, zal dit een stuk lastiger vol te houden zijn namelijk. In het begin raden we je dan ook aan om kleine stapjes te nemen. Kies als eerst 1 punt uit waar je je op wilt focussen. Wanneer je bijvoorbeeld gezonder wilt gaan eten, begin dan eens met elke dag een stuk fruit te eten. Ook het verminderen van thee met suiker, fruitdranken of frisdrank kan al een goed begin zijn.

Wanneer je meer wilt gaan bewegen is het ook slim om klein te beginnen. Begin eens met een kleine wandeling elke dag of wanneer je zittend werk hebt, kan een fietstrainer voor onder het bureau een oplossing zijn. Wil je de focus leggen op een beter nachtrust? Bekijk je slaapomgeving dan eens goed. Zorg voor fijn en luchtig beddengoed en leg je telefoon een half uur voor het slapen gaan weg.

Gezonder eten

Als mensen denken aan een gezondere leefstijl dan denken ze vaak als eerste aan gezonder eten. Gezonder eten betekent alleen niet dat je direct alleen nog maar groente en fruit moet eten en geen chocola meer mag. Bij gezond eten draait alles om het houden van balans in je maaltijden en alles met mate te eten. Zorg dat je gevarieerd eet en de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Hiervoor kun je kijken naar de schijf van vijf. Ook het drinken van 2 liter water per dag is belangrijk.

Het belangrijkste is daarbij om je dag te beginnen met een gezond ontbijt. Je lichaam heeft energie nodig om de dag te kunnen beginnen. Kies hiervoor voor bijvoorbeeld een stuk fruit en een volkorenboterham of een schaaltje kwark met fruit en noten. Zo heb je een lichte maaltijd die je goed vult om de dag te beginnen.

Ook het eten met regelmaat zal je helpen om gezonder te eten. Om te kiezen voor 3 gezonde en vullende hoofdmaaltijden beperk je de kans dat je tussendoor wilt gaan snacken. Probeer deze maaltijden ook langzaam en bewust te eten en kauw je eten ook goed. Zo kunnen je darmen je eten een stuk beter verwerken en zul je ook sneller merken dat je voldoende gegeten hebt.

Je nachtrust

Je nachtrust is de basis van je dag. Wanneer je slecht geslapen hebt, zul je meteen merken dat je die dag moe bent, geen energie hebt en moeite zal hebben om je te concentreren. Hoeveel slaap je per nacht nodig hebt kan verschillen per leeftijd. Gemiddeld genomen raden we je aan om minstens 7 tot 8 uur per nacht te slapen.

Het zal je ook helpen om met regelmaat te slapen. Probeer zoveel mogelijk rond dezelfde tijd naar je bed te gaan en sta elke dag rond dezelfde tijd op. Je biologische klok zal zich hier op gaan aanpassen en je zult op die manier een stuk betere nachtrust krijgen. Zo word je een stuk energieker en meer uitgerust wakker.

Zorg voor voldoende beweging

Voldoende beweging is voor veel mensen lastig. Zeker wanneer je een zittend beroep hebt kan het moeilijk zijn om aan je dagelijkse beweging te komen. De aanbevolen dagelijkse beweging staat op 30 minuten matig intensief bewegen. Dit kun je al doen door een stukje te wandelen of te fietsen.

Dit betekent niet meteen dat je elke dag een hele work-out moet doen of direct naar de sportschool moet gaan. Ook door kleine aanpassingen in je dagelijkse leven zul je al een heel eind komen. Neem bijvoorbeeld eens de fiets naar de supermarkt in plaats van de auto. Ook een blokje om lopen in je lunch pauze kan er al aan bijdragen. Ook de trap nemen in plaats van de roltrap of de lift kan een verschil maken. Zo kun je op een makkelijke manier meer bewegen zonder dat je super veel extra moeite hoeft te doen.

Goede mondhygiëne

Doordat je gedurende de dag veel eet komen er verschillende bacteriën in je mond. Door regelmatig te poetsen en te flossen voorkom je dat deze bacteriën zich in je mond ophopen. Deze bacteriën veroorzaken niet alleen maar gaatjes in je gebit, maar kunnen ook je gehele weerstand verminderen. Zorg dat je 2 maal per dag je tanden poetst, regelmatig flost en ook elk jaar een controle laat doen bij de tandarts.

Geniet en stress minder!

Een gezonde levensstijl is een stuk beter vol te houden wanneer je geen stress hebt en lekker in je vel zit. Door te lachen en meer te genieten van het leven, zul je je gezonde levensstijl dan ook een stuk makkelijker vol kunnen houden. Door goed te eten, genoeg te bewegen en te slapen zal dit je een gelukkig gevoel kunnen geven. Door kleine stapjes te zetten zul je uiteindelijk een stuk gezonder leven en je dan ook een stuk beter voelen en lekkerder in je vel zitten!

Deze vind je misschien ook leuk

Tips om buikvet te verbranden

dieetboeken van 2020 in de keuken

De 12 beste dieetboeken van 2023

lekkere dieet shakes recepten en smoothies

Groene smoothies & dieet shakes recepten

Afvallen en sporten volhouden

Sporten & afvallen volhouden: 15 effectieve tips