Wat is suppen en is suppen gezond?

What’s sup! Suppen is één van de snelst groeiende boardsports ter wereld. En een perfecte activiteit voor deze zomer! Maar wat houdt het precies in? Waar komt het vandaan? Hoe goed is het eigenlijk voor je? En waar kun je allemaal suppen in Nederland? We gaan het je vertellen

Of suppen gezond is? jazeker Je gebruikt bijna alle spieren in je lichaam: niet alleen je armspieren, maar ook je core, je rug én je benen. Het is een combinatie van krachttraining en balans. En je verbrandt gemiddeld zo’n 400-500 calorieën per uur. Dat is uiteraard afhankelijk van hoe snel je supt.

Wat betekent suppen en wat is het?

Suppen is de afkorting van stand-up-paddling. Het is een watersport waarbij je op een supboard staat en jezelf vooruit peddelt met één peddel door het water. Een vorm van surfen, maar dan met een groter board en een peddel in je hand. Je hebt dus geen golven nodig! Ook op rustig water kom je met de peddel prima vooruit. Heerlijk ontspannen!

Er ontstaan ook enorm veel varianten. Wat dacht je van: sup-yoga, sup-fitness, meditatiezen-sup, powerwalking-supfit, de big sup of zelfs suppen met je hond! Hoe leuk is dat?

Suppen met de hond

Waar komt suppen vandaan?

Suppen is ontstaan op de Hawaiiaanse eilanden. Surfleraren gingen daar op hun surfboard staan om de leerlingen zo beter te begeleiden. Slim toch? Zo hadden ze een beter overzicht en met de peddel konden ze sneller bij hun leerlingen komen. En ook buiten de zee is het een succes! Doordat je zo hoog op het water staat, is suppen superleuk om te doen door steden, bijvoorbeeld in Utrecht. Je ziet megaveel van de stad!

Is suppen gezond?

Ja, suppen is SUPer gezond! Je gebruikt bijna alle spieren in je lichaam: niet alleen je armspieren, maar ook je core, je rug én je benen. Het is een combinatie van krachttraining en balans. En je verbrandt gemiddeld zo’n 400-500 calorieën per uur. Uiteraard is dat afhankelijk van hoe snel je supt. Met stilstaan zal je niets bereiken. Bereid je dus maar voor op spierpijn! Dat staat als een paal boven water.

Calorieën verbranden met SUP als sport

450 calorieën per uur verbranden is natuurlijk al aardig wat. Je kan dan ook wel zeggen dat je met suppen eigenlijk altijd veel calorieën verbrandt. Zeker als je steeds sneller gaat suppen loopt het aantal calorieën dat je verbrandt flink op. Een andere goede optie om te trainen en te genieten van ontspanning is wel sup yoga voor yoga boards. Hierbij doe je ontspannende oefeningen zonder de spieren teveel te belasten. Toch kan je ook met SUP yoga aardig wat calorieën verbranden.

 

Combineer surf met kayak en je krijgt Stand up Paddle. SUP is de snelst groeiende watersport wereldwijd met meer dan 200% groei sinds afgelopen jaar. De reden dat men zo massaal zijn begonnen met de sport, is dat het een complet full-body workout is. Het maakt je core een stuk sterker (je rug en buik), is een bijzonder goede cardio training, geeft je een goede balans en zorgt voor meer flexibiliteit van het lichaam. Dit alles zonder al teveel impact op je lichaam of blessuregevoeligheid. Bovenal is het gewoon heerlijk om op het water bezig te zijn en te genieten van de buitenlucht en de natuur. Het voelt bijna niet als een training.

yoga sup

Waar mag je suppen?

Op de meeste plekken in Nederland mag je gewoon suppen! Door de grachten, rivieren op meertjes of in de zee. Waar je voor kiest, hangt af van wat je leuk vindt! In stille wateren is het makkelijker en rustgevender dan op ruwe golven. Er zijn maar een aantal plekken waar het niet is toegestaan. Check dus van tevoren even de plek waar je gaat suppen. Vaak staat het aangegeven met een waarschuwingsbord langs het water als het niet mag.

5 x waarom jij deze zomer moet gaan suppen!

Sla de plank niet mis! Suppen wil je gedaan hebben deze zomer. En wel hierom:

  1. Suppen is een full-body work-out. Je traint je hele lichaam, je balans én verbrandt lekker wat calorieën.
  2. Suppen is super laagdrempelig. Je kunt het overal in Nederland doen. Stap op een supboard, peddel in je hand en gaan!
  3. Met suppen ben je in de buitenlucht. Frisse lucht is heel goed voor je mentale gezondheid en als het lekker weer is kleur je lekker bij!
  4. Op je sup kan je perfect een stad of de natuur ontdekken. Je staat hoog op het water, dus je ziet van alles. En Nederland bestaat voor maar liefst 11% uit water! Het uitgelezen land dus om via het water te ontdekken.
  5. Suppen met je hond, wie wil dat nou niet?!

 

SUP voor alle leeftijden en ieder type gebruiker

Een andere reden waarom het zo massaal gedaan wordt, is omdat het voor alle leeftijden is. Of je nu een kind bent of al op leeftijd, de sport is voor iedereen geschikt. Ook kan het op iedere fitness en yoga level gebruikt worden, beginner of geavanceerd. Er zijn sup boards verkrijgbaar voor ieder type doel: van sport tot fitness/yoga en van ontspanning tot cruisen. SUP kun je doen op vlak water (in een meer of grote plas water bijvoorbeeld), maar ook in de zee met (hoge) golven. Om te kunnen SUP’en heb je, in tegenstelling tot surfen, geen golven nodig. Hierom is het ook gemakkelijk uit te oefenen als je niet aan de kust woont. Ga je echter wel de zee in, neem dan extra voorzorgsmaatregelen. Zo is het altijd verstandig een life vest te dragen en een enkelkoord.  Wordt standaard bij bijna elk SUP board in onze webwinkel meegeleverd, maar kan ook los worden aangeschaft.

Suppen op wild water

5 redenen waarom je geen goedkoop SUP board van €200 of minder wilt kopen

Je ziet het de laatste tijd steeds vaker in zowel offline als online winkels: extreem goedkope opblaasbare SUP boards die je wil voor maximaal €200 kunt kopen. Het kan zeer verleidelijk zijn om deze te kopen als je weinig budget hebt en je denkt dat het toch geen verschil gaat maken bij het beginnen met SUP boarden. Het is echter geen verstandige beslissing om voor een dergelijk board te gaan. Je krijgt het product waar je voor betaalt en dat is niet in elk geval gunstig.

Waarom zijn deze niet interessant en kun je beter voor een iets duurder model gaan? Lees hieronder de 5 redenen om iets meer budget te reserveren voor een SUP board.


Goedkope sup

1. Een goedkoop SUP board is minder stabiel

Waar je bij een SUP board wel goed op moet letten is de grootte van het board en de dikte van het board. Als we kijken naar boards onder de €200 zien we steeds weer dat dit boards zijn met een dikte van 10 cm, wat niet erg stabiel is. De goedkoopste boards in onze winkel beginnen bij 12 cm dikte, dat verschil merk je wel degelijk.

2. Het draaggewicht van goedkope SUP boards ligt erg laag

Goedkopere SUP boards hebben een laag draaggewicht. Zo staat er dat de maximale belasting 100 kg is, maar bij 80 kg heb je vaak al natte voeten en buigt het board door. Dit komt omdat er minder aandacht is besteed aan het materiaal en de dichtheid van het board, waardoor er minder drijfkracht is.

Omdat het materiaal minder sterk is zul je ook zien dat je goedkope SUP boards minder hard kunt oppompen, waar het aan te raden is om een board te kopen dat opgepompt kan worden tot minimaal 15 PSI. De écht dure opblaasbare SUP boards hebben zelfs een stevigheid van 20 PSI (de Bluefin Cruise is niet eens een heel duur board en kan tot 28 PSI worden opgeblazen!). Ga dus voor een stevig board dat niet doorzakt en stevig opgepompt kan worden.

3. Een goedkoop opblaasbaar SUP board gaat sneller kapot

Goedkoop is duurkoop” is een bekend gezegde dat ook in de wereld van de Stand Up Paddle boards zeker van toepassing is. Door het mindere materiaal zal een goedkoop SUP board sneller beschadigd raken of lek gaan, waar je normalerwijze jaren plezier moet kunnen hebben van je opblaasbare SUP board.

4. Je wordt minder gemotiveerd om te gaan SUP boarden

Omdat het veel moeilijker is om te beginnen met Stand Up Paddle boarden op een instabiel board zul je er minder plezier in hebben en het vanzelf minder vaak gaan doen. Een sport waar je snel goed in bent zul je natuurlijk sneller oppakken en er meer plezier in gaan krijgen dan als je telkens weer in het water valt of pijn krijgt omdat je het board steeds moet balanceren.

Als je board niet doet wat jij wil, het log aanvoelt, het moeilijk te besturen is en het wiebelig is zul je het niet meer snel gebruiken en was de aankoop gewoon zonde van het geld. Geef daarom iets meer uit aan een SUP board van echt goede kwaliteit.

5. Niet alleen de SUP zelf is minder, de rest van het pakket ook

Bij aankoop van een SUP board ga je bijna altijd voor een compleet pakket, inclusief pomp, rugzak, peddel en meer. In bijna alle gevallen hoef je bij een goedkoop SUP board alleen maar naar de product foto te kijken om te zien dat de pomp en de peddel van erg lage kwaliteit zijn en van goedkoop plastic zijn gemaakt.

Je kunt je wel voorstellen hoe het oppompen van je SUP board zal gaan met een dergelijke pomp zal gaan en wat de duurzaamheid van de peddel zal zijn. Let er op dat je altijd minimaal een aluminium peddel erbij krijgt, neem geen genoegen met een plastic peddel! Ook ontbreekt een enkelkoord vaak bij deze goedkope boards, wat echt een noodzakelijk accessoire is dat levensreddend kan zijn en ervoor zorgt dat je je board altijd bij je houdt.

Conclusie

Het water op gaan brengt risico’s met zich mee, die je liever niet wil nemen door met goedkoop materiaal te gaan SUP boarden. Maar wij vinden het grootste risico dat wordt gelopen een mislukte kennismaking met deze prachtige watersport is.

SUP boarden kan zoveel plezier geven en een sport zijn die de rest van je leven beoefend kan worden. Als je na de eerste keer SUP boarden geen zin meer hebt, alleen maar omdat de slechte kwaliteit van een goedkoop board je een verkeerde indruk geeft van de sport, dan is dat natuurlijk eeuwig zonde.
SportSport

SUP BOARD TOP 10

SUP, Stand Up Paddling, is de nieuwe rage binnen watersport. Suppen is rustgevend en goed voor de gezondheid. Wat je nodig hebt is een opblaasbaar SUP board. De voordelen van zo’n board zijn het geringe gewicht en de kleine pakmaat, waardoor je het makkelijk mee kan nemen. Let bij de aanschaf op de grootte van het board. Hoe groter het SUP board, hoe stabieler het is. Ook heb je een SUP peddel en een pomp nodig, deze zijn vaak bij het board inbegrepen. Ook handig: een enkelkoord en een zwemvest.

 

 

Deze vind je misschien ook leuk

Tips om buikvet te verbranden

koolhydraat arm voedsel voor keto dieet

Alles wat je moet weten over het keto dieet

Depressieve man, moet sporten tegen depressie

Sporten tegen depressie

fitnesskanalen op youtube voor thuisworkouts

Met deze 35 fitnesskanalen op YouTube blijf je in vorm