Zo houd je een koolhydraatarm dieet vol

Wanneer je wilt afvallen kun je kiezen uit verschillende manieren om dit te doen. Er zijn vele diëten, maar die passen niet allemaal bij je of bieden geen blijvend resultaat. Het is belangrijk dat je gaat zoeken naar een nieuwe stijl van eten die wel bij jou past en die je daardoor lang kunt volhouden. Een voorbeeld van een lang vol te houden dieet is het koolhydraatarm dieet. Ieder dieet vergt tijd en aandacht en het is belangrijk dat je het echt wilt volhouden. Bij het koolhydraatarm dieet hoef je geen honger te lijden en is het best makkelijk vol te houden door het volgen van onderstaande tips.

Eet voldoende gezonde vetten en eiwitten

Het eten van voldoende gezonde vetten en eiwitten maakt het makkelijker om een koolhydraatarm dieet vol te houden. Wanneer je gezonde vetten en eiwitten eet en minder koolhydraten zal je lichaam de vetten en eiwitten gaan verbranden. Doordat je weinig koolhydraten eet kan het lichaam daar niet meer op terugvallen, dus moet je lijf wel gaan beginnen aan de eiwitten en vetten. Door het eten van gezonde eiwitten en vetten blijf je bovendien langer vol. Deze verteren namelijk langzamer dan koolhydraten en suikers. Doordat je langer een vol gevoel houdt wordt het makkelijker om het koolhydraatarm dieet vol te houden.

Lees verpakkingen

Door na te kijken wat er in je eten zit kun je in de gaten houden hoeveel koolhydraten je binnenkrijgt. Het is natuurlijk beter om zoveel mogelijk vers en onbewerkt voedsel te eten, maar als dit niet lukt raden wij je aan om op de verpakking na te gaan hoeveel koolhydraten, suikers en suikervervangers zoals aspartaam erin zitten. Het volhouden van een koolhydraatarm dieet wordt namelijk lastiger als je hier ongemerkt te veel van binnenkrijgt.

Makkelijke en gezonde snacks

Wanneer je gaat starten met een koolhydraatarm dieet is het belangrijk dat je een voorraadje met gezonde, koolhydraatarme snacks in huis hebt. Tijdens het koolhydraatarm dieet zul je waarschijnlijk niet vaak lekkere trek hebben, maar mocht je behoefte hebben aan een tussendoortje dan is het handig om voorbereid te zijn. Je kunt hierbij denken aan noten, maar ook aan zelfgemaakte snelle snacks zoals een gekookt eitje (koud ook heel lekker), zelfgemaakte groentechips of een augurk met een plakje ham eromheen.

Hou vol!

Wanneer je begint aan het koolhydraatarm dieet, geef dan niet zomaar op. Het zal best eens gebeuren dat je een keer de fout in gaat en een zak chips leeg eet of een pizza naar binnen werkt. Dit maakt jouw koolhydraatarme dieet dan niet meteen verspilde moeite. Wees lief voor jezelf en begin de volgende dag gewoon weer met een schone lei. Leg de lat niet te hoog door jezelf allerlei restricties op te leggen. Na een dag die minder goed ging is het juist belangrijk om de volgende dag met nieuwe moed door te gaan op de goede manier.

Maaltijden vooruit plannen

Het lijkt misschien wat omslachtig, maar het went vanzelf om je maaltijden vooruit te plannen. Werk je buitenshuis? Plan dan wat je iedere dag meeneemt als lunch en eventueel tussendoortje. Voor het avondeten is het handig om eens in de week een planning te maken met wat je iedere avond wilt eten. In het begin zul je er tegenop zien om iedere week weer een menu samen te stellen, maar op den duur gaat het steeds sneller en merk je de voordelen ervan.

Je mag best eens zondigen

Wanneer jij jezelf allerlei dingen gaat verbieden maak je het jezelf alleen maar lastiger. Je zult na verloop van tijd gaan missen wat je zo lekker vindt en de kans bestaat dan dat jij je, wanneer je het toch eet, vol gaat stoppen met dit ongezonde voedsel. Kies één avond per week, bijvoorbeeld de vrijdagavond, waarop jij juist dat mag eten waar je zoveel zin in hebt. Houd het dan wel zoveel mogelijk bij die ene avond in de week. Op die manier beloon je jezelf voor het goede gedrag van de afgelopen week en hoef je niets te missen.

Het juiste koolhydraatarme dieet kiezen

Er zijn vele soorten koolhydraatarme diëten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het Paleo dieet of het Keto dieet, maar je kunt ook gaan voor eiwitrijk eten of het ‘gewone’ koolhydraatarme dieet. Ieder lichaam is anders, dus wat bij jou past hoeft niet bij je vriendin te passen of andersom. Het is belangrijk dat je voor jezelf uitzoekt wat het beste werkt. Ga op zoek naar informatie over de verschillende diëten en kijk wat voor jou goed voelt. Heb je een passend dieet gevonden, probeer het dan een tijdje uit. Pas eventueel kleine dingen aan als dat nodig is. Werkt het dieet niet voor jou? Kies dan een ander koolhydraatarm dieet. Je houdt het immers het makkelijkst vol als jij je er goed bij voelt.

Haal al het ongezonde uit je kasten

Deze tip wordt iets lastiger als je onderdeel bent van een gezin dat niet meedoet aan het koolhydraatarm dieet, maar haal voordat je gaat beginnen alle ongezonde, koolhydraatrijke producten uit je kasten en koelkast. Wat je niet in huis hebt kun je immers ook niet opeten. Vraag eventueel aan je partner en kinderen of zij het erg vinden dat er bepaalde producten niet in huis worden gehaald of dat alle ongezonde producten op een plek liggen waar jij niet bij kan. Voor visite hoef je al die ongezonde dingen niet in huis te halen. Zij begrijpen heus wel dat jij graag wat gezonder wilt leven en zijn ook wel tevreden met een bakje met ongezouten noten, een gekookt eitje, augurkjes met ham en dergelijke op tafel.

Luister naar je lijf

Wanneer je veel koolhydraten eet kan het gevoel van honger en verzadiging in de war worden gegooid. Je weet niet meer wanneer je nu trek hebt en wanneer je gewoon iets lekkers wilt. Zo loop je de kans dat je de hele dag door aan het snaaien bent. Koolhydraatarm eten zorgt ervoor dat jij beter kunt nagaan hoe jij je voelt na iedere maaltijd. Luister dus naar je lichaam. Wanneer zit je vol? Hoelang blijf je dit volle gevoel houden?

Deze vind je misschien ook leuk

Tips om buikvet te verbranden

koolhydraat arm voedsel voor keto dieet

Alles wat je moet weten over het keto dieet

fitnesskanalen op youtube voor thuisworkouts

Met deze 35 fitnesskanalen op YouTube blijf je in vorm

dieetboeken van 2020 in de keuken

De 12 beste dieetboeken van 2023